вівторок, 13 січня 2015 р.

Усний журнал «Попередження негативних звичок»

  Вчитель.  Ми знаємо, що вбивство може бути не тільки фізичне, а й моральне.  Розстріл, повішання, відрубування голови – це лише окремі приклади фізичного вбивства. А вживання алкоголю, наркотиків, аборти, забруднене навколишнє середовище, СНІД  – це вже інший бік цієї сташної медалі.

     Ось сьогодні ми маємо познайомити з цією сторінкою, щоб самим ніколи не потрапити в халепу.  Навчений  означає озброєний. Ми маємо знати наслідки, щоб не стати самим на шлях повільного самовбивства 

    Давайте  проведемо невеличкий тест. Головна умова — правдивість і щирість відповідей.  Отже, вибирайте й записуйте варіанти відповідей на запитання.

1.Чи пробували ви курити?

а) Ні; б) Так.

2.Чи сподобалось вам це?

а) Ні; б) Так; в) Інша відповідь.

3.Як це вплинуло на ваше самопочуття?

а) Ніяк; б) Закашлявся; в) Стало гидко; г) Відчув нудоту, головний біль.

4.Що спонукало вас закурити?

а) Цікавість; б) Не хотілось бути слабаком у компанії; в) Хочеться швидше стати дорослим.

5.Чи продовжуєте ви це заняття?

а)Ні;

б)Вирішив, що мені ще рано;

в)Так, продовжую;

г)Іноді, в компанії курців.

6.Чи знають ваші батьки про це?

а)Вони не запитують, я не кажу;

б)Я признався і дав слово більше не курити;

в)Я приховав це від батьків;

г)Батьки не забороняють. 

Сторінка перша  -  куріння.

          Учень . За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, загальна смертність курців перевищує смертність некурців на 30-80%, найбільша різниця припадає на вік 45-54 роки, тобто найцінніший щодо професійного досвіду й творчої активності. Щороку від хвороб, пов'язаних із курінням, помирає близько мільйона осіб.

       Які ж це хвороби?

         Куріння спричиняє обвапнуванню (склероз) судин і стає одним з найважливіших факторів, які викликають інфаркт міокарда, інсульт, захворювання артерій серцевого м'яза і мозку.

У курців різко підвищена частота захворювання дихальних шляхів: хронічного бронхіту й емфіземи — хворобливого розширення тканини легень. Ці хвороби щороку вбивають десятки тисяч і калічать ще більшу кількість людей.

Найстрашнішою розплатою за куріння є рак легень. 90% усіх випадків раку легень припадає на курців.

Тютюновий дьоготь, якого найбільше назбирується в кінці викуреної цигарки

(до речі, деякі підлітки збирають і докурюють недопалки) — страшна отрута, яка, попадаючи в дихальні шляхи людини, спричиняє злоякісний ріст тканин. За статистикою, 100 викурених цигарок впливають так на людину, як рік роботи з токсичними речовинами. Протягом року в легені запеклого курця потрапляє близько кілограма (!) тютюнового дьогтю, в якому міститься один з найактивніших радіоелементів — полоній.

    Американський журналіст Марк Уотерс у статті "Людина, яка склала власний некролог" передав вражаючу сповідь чоловіка, знищеного тютюном. Автор цієї статті курив, не звертаючи уваги на заборони лікарів і погіршення самопочуття. Лікар, до якого він змушений був нарешті звернутися, поставив діагноз — рак легені. Не допомогла і негайна хірургічна операція. За кілька днів до смерті журналіст написав свою останню статтю, що викриває злісного ворога людства, — тютюн. Страшно читати той запізнілий зойк про допомогу.

           Наслідком куріння може бути і рак нирок, шлунка, печінки, стравоходу, підшлункової залози. Більшість хірургів стверджують, що нікотин є причиною і такого захворювання, як гангрена ніг.

Перелік смертельних хвороб, викликаних курінням, можна продовжувати.

До речі, тютюновий дим, який містить у своєму складі полоній, радіоактивний свинець і вісмут, небезпечний не тільки для тих, хто курить, а й для тих, хто дихає цим димом, насамперед для дітей. Розлади сну й апетиту, порушення діяльності шлунка й кишечника, підвищена дратівливість і, навіть, відставання у фізичному розвитку — ось перелік явищ, причина яких — у пачці цигарок. Масове куріння вкорочує середню тривалість людського життя.

Отже, коли вам запропонують цигарку, запитайте себе: "Що я роблю? Для чого мені отруювати свій організм?.." Не бійтесь того, що, відмовившись від куріння, ви втратите повагу своїх ровесників або й старших, на яких так прагнете бути схожими. Навпаки, авторитету вам додасть сила волі, мужність протиставити себе тим, хто в полоні поганих звичок. Цим ви докажете, що ви особистість, а не ганчірка, у вас є своя позиція, свої погляди, і ви не збираєтесь нікого наслідувати.                                                                                                   

Сторінка друга   -  алкоголь

   1 учень .  До шкідливих звичок окрім паління відноситься ще згубніша — споживання алкоголю. На жаль, у житті вони дуже часто поєднуються одна з одною. Так, серед непитущого населення курців 40 %, серед тих, що зловживають алкоголем, — уже 98 %.

   Пияцтво «запалює зелене світло» злоякісним ново­утворенням. Не виключається наявність в алкоголь­них напоях канцерогенних речовин. Будучи хорошим розчинником, алкоголь допомагає їх проникненню в організм. У тих, хто зловживає алкоголем, особливо в молодому віці, ризик розвитку раку порожнини рота в 10 разів вище, а якщо вони ще і палять, то в 15 разів вище в порівнянні з непитущими.

    2 учень.За сивої давнини познайомилася людина з незвичайною

звеселяючою дією деяких напоїв. Найзвичайніші молоко, мед, соки плодів, постоявши на сонці, міняли не тільки свій зовнішній вигляд, смак, але й набували здатності вселяти відчуття легкості, без­турботності, благополуччя. Не відразу люди відмітили, що наступного дня людина розплачувалася головним болем, розбитістю, поганим настроєм. Зрозуміло, наші далекі предки і здогадатися не могли, якого страшного ворога вони набули. На жаль, сумні наслідки вживан­ня спиртного привертали до себе менше уваги, ніж поліпшення настрою, супутнє вживанню алкоголю.

У міфах, легендах і казках стародавнього світу — усюди фігурують вино, сп'яніння, розгул. Пияцтво процвіта­ло, а за ним слідували його незмінні супутники — роз­пуста, злочини, важкі хвороби.

     3 учень.Основою сп'яняючої дії будь-якого напою був алкоголь — етиловий, або винний, спирт.

     Вжитий, він через 5-10 хвилин усмоктується в кров і розноситися по всьому організму. Алкоголь — отрута для будь-якої живої клітини. Проникнувши в орга­нізм, алкоголь дуже скоро порушує роботу тканин і органів. Швидко згораючи, він віднімає у них кисень і воду. Клітки зморщуються, діяльність їх

утрудню­ється. За значного і частого потрапляння алкоголю в організм клітини різних органів урешті-решт гинуть, під дією алкоголю порушуються мало не всі фізіоло­гічні процеси в організмі, а це може призвести до важ­ких захворювань. Перероджуються тканини печінки, нирок, серця, судин та ін.

    Спершу алкоголь діє на клітини головного мозку, при цьому насамперед страждають вищі відділи мозку. Швидко доставлений потоком крові до головного моз­ку, алкоголь проникає в нервові клітини, при цьому руйнується зв'язок між різними відділами мозку

Алкоголь впливає також на кровоносні судини, що несуть кров до мозку.

Спочатку вони розширюються і насичена алкоголем кров бурхливо підливає до моз­ку, викликаючи різке збудження нервових центрів. Ось звідки надмірний веселий настрій і розбещеність сп'янілої людини.

     4 учень  Дуже небезпечний алкоголь для юних, особливо для дівчат, оскільки їх організм у період зрос­тання легше піддається дії наркотиків. З незапам'ятних часів наші предки вважали за придатні напої для дітей лише воду і молоко. В стародавній Греції і Римі хлоп­цям до певного віку взагалі заборонялося пити вино, в Стародавній Греції пити не розведене водою вино вважалося за негідне вільного громадянина. Правитель Спарти легендарний Лікург заборонив пити вино вищій знаті держави, але заохочував до споювання рабів, щоб тримати їх у покорі.

В Афінах правитель Солон увів закон, згідно з яким архоїти (посадові особи) каралися за пияцтво: перший раз — крупний штраф, а в разі повторення — страта.

   Стародавній історик Пліній Старший писав про те, що перси і мідяни були переможені греками на чолі з Олександром Македонським тому, що в них були розвинені пияцтво та інші пов'язані з ним пороки.

    У Стародавній Індії вживання спиртних напоїв пред­ставникам вищих каст було категорично заборонено. Якщо ж у пияцтві викривали жінку вищої касти, то їй на лобі випалювали клеймо у вигляді судини для вина, виганяли з дому і ніхто не мав права прийняти її до себе.                                                                

    У деяких країнах, перш за все мусульманських, були введені релігійні заборони на вживання алкоголю. За Петра І п'яницям, що потрапили у в'язницю, вішали на шию чавунну медаль із написом «за пияцтво».

   5 учень. Алкоголь справляє негативний вплив на потомство. Про це знали здавна. У Грецькій міфології богиня Юнона народила від сп'янілого Юпітера куль­гавого Вулкана. Правитель Спарти Лікург забороняв удень весілля вживання спиртних напоїв під загрозою важкого покарання. Гіппократ указував, що причиною ідіотизму, епілепсії і інших нервово-психічних

захво­рювань є пияцтво батьків, які пили вино в день зачаття.

    Дослідження учених довели, що у хлопців і дівчат алкоголізм як важка, важко виліковна хвороба вини­кає і розвивається в чотири рази швидше, ніж у дорос­лих. Руйнування особистості відбувається набагато швидше

Сторінка третя    -  наркотики

   1  Учень . Із прадавніх часів людині були відомі рослини, які тамують біль та викликають стан радісного сп'яніння. Людина ознайомилася з дією цих дурманних рослин ще за часів первісного збирання та мандрівного мис­ливства.

Опій в якості наркотичного засобу використовувався ще в давніх цивілізаціях Межиріччя, Єгипту та Індії. Відомий він був також і в Давній Греції та Давньому Римі. Щоправда, древні говорили не про сам опіум, а про мак снотворний, котрий уважався квіткою сну і забуття.

   Наркотичні засоби наносять велику шкоду здоров'ю людини. Але особи, які приймають наркотики, часто не знають усіх страшних наслідків їх уживання.   Сам термін «наркоманія» походить від грецьких слів «нарко» — помутніння, оціпеніння і «манія» — без­умство. Особлива небезпека вживання наркотиків полягає в тому, що наркотична залежність формується значно швидше, ніж алкогольна,— за декілька місяців. Також швидко деградує особистість: уже в 30-40 років наркоман перетворюється на стару людину і стає пси­хічно хворим.

Як показують статистичні дані, 80% наркоманів — молоді люди до 30 років. Найчастіше захоплюються наркотиками у віці 13-14 років. Таким чином, жерт­вами наркоманії стають діти і підлітки.

    2 учень. Думки після вживання наркотиків часто міняють одна одну, мова втрачає чіткість, втрачається контакт з оточуючими, які не поділяють цього стану, що і викликає роздратування.Емоційний стан піддається різким коливанням: то злоба, то благодушшя.

 Поступово людину охоплює  страх, різко погіршується настрій.

До  наркотичних препаратів людина звикає дуже швидко.

    Споживання наркотичних речовин призводить до враження внутрішніх

органів і особливо центральної нервової системи. Може наступити розлад кровообігу і дихання, майже до паралічу дихального центру і смерті. Таким чином, перераховані форми наркоманії призводять до пси­хічного та емоціонального розладу, завершенням якої є повна деградація особистості. Будь-які форми нарко­манії і токсикоманії супроводжуються патологією всіх органів і систем. Це є враження серця, легень, печін­ки, нирок, шлунково-кишкового тракту, кровонос­ної системи, інфекційні враження скелету. Хворі, що користуються ін'єкціями, часто заражаються на вірус СНІДу, який вражає імунну систему, що призводить до смерті від найрізноманітніших захворювань

     3 учень.   За статистичними даними, найчастіше  прилучання підлітків до наркотиків відбувається колі друзів, в атмосфері дружнього спілкування.

      У всіх наркотиків є спільна підступна властивість: організм швидко звикає до них і почи­нає вимагати нових, більших доз.

        Олексій, якому нещодавно виповнилося 19 років, був  переконаний: наркоманом ніколи не стане, адже добре розуміє усі наслідки цієї залеж­ності. Наркоманом він не став, лише одного разу спробував, скористався шпри­цом після двох своїх знайомих. Перший учасник гри виявився носієм ВІЛ. Після

чергового медично­го обстеження вірус було виявлено і в Олексія.

    Смерть від СНІДу — завжди передчасна смерть. Більшість ВІЛ-інфікованих — люди віком 20-30 років. Вони помирають від СНІДу приблизно через 10 років. У деяких країнах США ВІЛ при­звів до зростання смертності серед дітей у віці до 5 років.

Учень

Єдина річ цінується найбільше

Лише тоді, коли немає вже її,

І ти не знаєш втрати більшої,

Адже це найцінніше на Землі.

Подібного купити ти не в змозі,

І гроші вже не мають влади тут,

Це диво не знайдеш ти на дорозі,

Нестачу цю уже не віднайдуть.

Ти проміняв її на цигарковий попіл,

На пляшку та наркотиків дурман,

А схаменувшись, зрозумів лиш потім:

Життя своє ти зовсім занедбав...

Ти винен не один, і борг наш спільний.

Біда єдина нас усіх єднає:

Ми знищуєм живе, а значить, гинем,

Лише провини власної не помічаєм.

Учень . Це помилка!

Дорога наша хибна,

Панує тут жорстокість, забуття.

Невже для нас ім'я людини гідне,

Якщо не в змозі ми змінити це життя?

Можливо, людяність навіки загубили,

У серці — лід, а на душі — зима.

І тільки погляд хворої дитини

Від нас правдиву дійсність не схова.

Я вірю, до снаги нам світ змінити.

Здоров'ю скажем «так!», хворобам — «ні!».

 І довго та щасливо будуть жити

Здорові люди на оновленій землі!

Єдина річ цінується найбільше

Лише тоді, коли немає вже її,

І ти не знаєш втрати більшої —

Здоров'я найцінніше на Землі!

       
  Учитель.  Гра в життя і смерть починається легко і весело, з друзями і

 

подружками. А вибиратися з безодні доводиться самотужки. Мало в кого з тих, хто спробував наркотик, вистачає сил повернутися до нормального життя. Отже, жити чи не жити? Ось у чому питання... І вам обирати свій шлях самим.

     За даними ООН, близько 200 млн чоловік віком від 15 до 64 років або 5 % населення планети за рік хоча б раз вживали наркотичні речовини. Взагалі ж число осіб, що вживає наркотики в світі пе­ревищило 13 млн.

Щоденно в світі від наркоманії вмирає 329 чол. Виліковується лише 2% наркозалежних. В Україні кількість наркоманів щорічно збільшується на5-10 %. Лікування наркоманії в більшості випадків не приносить успіху. Також марними , як це не жахливо, є всі зусилля по боротьбі з виробництвом і збутом наркотиків

Немає коментарів:

Дописати коментар